sign in

April 8, 2009

Orang Melayu Jangan Cepat Melatah... Opocottt!


Orang Islam di Malaysia ni suka melatah pada benda yang entah apa-apa, sebaliknya sangat lembap di dalam menangani isu-isu yang lebih penting.

Contohnya, isu baru – baru ni yang melibatkan seorang ahli DAP yang bukan beragam Islam yang berkempen untuk Pilihanraya Kecil di Bukit Gantang. Individu tersebut telah menquote terjemahan ayat Al-Qur’an di dalam ucap bahasnya. Akibatnya, beberapa pihak telah membuat aduan polis berhubung isu tersebut.

Selain itu, seorang mufti telah dipanggil untuk memberi komen berkenaan isu tersebut. Menurut mufti tersebut, ia adalah satu perkara yang tidak wajar dan tidak boleh sama sekali untuk dilaksanakan. Menurut beliau, perkara ini menggugat sensitiviti umat Islam di Malaysia. Malah menurutnya, ia seolah – olah memperlihatkan bahawa umat Islam di Malaysia hilang kewibawaan sehingga ada non-muslim menggunakan ayat Al-Qur’an, didengari oleh orang Islam. Selain itu, kebimbangan turut diluahkan oleh mufti tersebut sekiranya individu non-muslim tersebut tersilap menterjemah atau tersilap faham mengenai ayat Al-Qur’an tersebut.

Keesokan harinya, seorang mufti lain juga dipanggil untuk membuat kenyataan. Mufti ini agak ‘neutral’ dengan hujjahnya yang mengatakan bahawa boleh untuk orang non-muslim mengkaji Al-Qur’an, tetapi kalau boleh carilah alternative lain lagi untuk dijadikan bahan kempen. Ini boleh menggugat sensitivity umat Melayu - Islam di Malaysia.

Di sini, Xiet bukanlah nak mengkritik mufti tersebut. Beliau adalah seorang mufti yang berilmu. Malah, dengan rendah hati Xiet mengakui ketinggian ilmunya berbanding ilmu Xiet. Xiet juga faham concern mufti tersebut sekiranya non-muslim sewenang-wenangnya menterjemah ayat Al-Qur’an dan menggunakannya secara semberono.

Namun begitu, suka untuk Xiet mengajak rakan – rakan pembaca sekalian untuk berfikir dari sudut yang berbeza, supaya tidak memandang isu ini sebagai isu yang negative semata – mata.

1. Al – Qur’an adalah untuk semua ummat dan kaum
Islam adalah satu – satunya agama yang diterima oleh Allah. Al-Qur’an diturunkan sebagai panduan hidup manusia. Ia diturunkan untuk semua manusia, tidak mengira kaum, keturunan, warna kulit, bahasa dan budaya. Al – Qur’an adalah petunjuk bagi mereka yang berfikir.

“sesungguhnya agama Islam inilah agama kamu, agama yang satu asas pokoknya, dan Akulah Tuhan kamu; Maka sembahlah Aku. (Kebanyakan manusia masih berselisih) dan berpecah – belah dalam urusan agama mereka; (ingatlah) merea semuanya akan kembali kepada Kami untuk (menerima balasan)” Al – Anbiya’, 21:92-93.
"Al- Qur'an ini tidak lain hanyalah peringatan bagi semesta alam" _ Sod,38:87

“Bertanyalah kepada Bani Israel, berapa banyak keterangan yang telah Kami berikan kepada mereka (Sedang mereka masih ingakar juga?) dan sesiapa menukar nimat keterangan Allah (dengan mengambil kekufuran sebagai gantinya) sesuadah nikmat itu sampai kepadaNya, maka (hendaklah dia mengetahui) sesungguhnya azab Allah amat berat siksanya” Al – Baqarah, 2: 211

Jika Al – Qur’an diturunkan hanya untuk orang Islam, maka bagaimanakah untuk kita berdakwah kepada orang bukan Islam melalui kebenaran wahyu dari Allah ini?

2. Memperbetulkan, bukan menghalang
Mengapa orang Islam perlu bimbang jika penggunaan Ayat Al – Qur’an itu didengari oleh puluhan atau ratusan orang Islam yang lain? Adakah kerana ego? Ya, ego kerana merasakan bahawa Al-Qur’an itu adalah untuk orang Islam, maka hanya orang Islam yang paling tahu mengenai isi kandungan dan maksud – maksudnya. Dan orang bukan Islam sudah tentu tidak tahu apa – apa mengenai Al – Qur’an.

Jika individu tersebut tersalah quote maksud ayat Al-Qur’an tersebut, bukankah kita sebagai orang Islam boleh memperbetulkannya? Tak mungkin daripada ratusan yang ada, tak satu pun yang hafal atau terhafal ayat tersebut! Bukankah Al – Qur’an untuk orang Islam dan sebagai Muslim kita sepatutnya ‘lebih’ tahu?

Untuk berlaku adil, Xiet cuba untuk mendengar apakah ayat yang dibacakan oleh Nga Kor Ming, mencari jika ada kesilapan tafsiran yang dibuat beliau sebagaimana yang sangat dibimbangi oleh ramai muslim. Oh, rupanya beliau membaca sepotong ayat daripada surah An-Nahl, 16:90.;

“Sesungguhnya Allah menyuruh berlaku adil, dan berbuat ihsan, serta memberi bantuan kepada kaum kerabat; dan melarang daripada melakukan perbuatan-perbuatan yang keji dan mungkar serta kezaliman. Dia mengajar kamu (dengan suruhan dan larangan-Nya ini), supaya kamu mengambil peringatan mematuhi-Nya” _ An-Nahl 16: 90

Ye, dari segi sebutan, memang fail. Memang seperti orang jawa berbahasa Inggeris. Tapi adakah itu yang perlu dijadikan isu? Berapa ramai orang Islam sendiri yang membaca Jawi juga tak pandai, apatah lagi membaca Al-Qur’an?

3. Hikmah disebaliknya adalah dakwah
Bukankah ia adalah satu stategi yang baik untuk kita merapatkan dan memperkenalkan individu tersebut dan ramai lagi non-muslim dengan keindahan ayat – ayat Al – Qur’an? Jika dia tidak faham tentang konteks ayat tersebut, boleh lah kita menerangkan kepada nya. Malah, jika kita bijak, kita boleh menerangkan lebih banyak isi kandungan Al-Qur’an kepada dia.
Tak kenal maka tak cinta.

Pepatah itu sangat popular sekali. Sama lah dengan isu ini. Bagaimana untuk membuatkan orang bukan Islam jatuh hati kepada Agama Islam dan Keindahan Al – Qur’an jika mereka sendiri tidak mengenali apakah itu Islam dan apakah yang terkandung di dalam Al – Qur’an?

Bayangkan betapa beruntungnya jika dengan memahami hanya sepotong ayat daripada Al-Qur’an, seorang non-muslim boleh jatuh cinta dan terbuka hatinya untuk mendalami Islam, dan seterusnya memeluk Islam!

4. Jangan mempolitikkan Agama
Betul, sebagai umat Islam, kita perlu tahu yang kita dilarang menjadikan agama sebagai barang dagangan, tak kiralah di dalam urusan perniagaan, promosi sesuatu produk, ataupun di dalam bidang politik.

Namun, perlu kita ingat, agama Islam adalah syumul. Merangkumi dan mencakupi semua aspek kehidupan kita tak kiralah dari segi ekonomi, akhlak, etika, perundangan, perbankan dan politik.

“…This day, I (God) have perfected your religion for you, completed My Favour upon you, and have chosen for you Islam as your religion...” Al – Ma’idah, 5:3

Kita tidak boleh memisahkan ekonomi daripada Islam kerana akibatnya, berlakulah ketidak adilan, korupsi, riba dan lain – lain.

Kita tidak boleh memisahkan perundangan daripada Islam kerana akibatnya, berlakulah penindasan terhadap golongan tertentu, sistem perundangan yang tidak adil dan tidak menyeluruh.

Kita tidak boleh memisahkan politik daripada Islam kerana akibatnya, berlakulah penyalahgunaan kuasa, kebejatan akhlak pemimpin dan penindasan terhadap golongan – golongan tertentu.

Perlu juga anda fikirkan. Adakah yang tertuduh itu yang sebenarnya mempolitikkan agama, atau yang menuduh itu sendiri, secara sedar atau tidak, adalah orang – orang yang sebenarnya mempolitikkan agama…

5. Kenalpasti isu yang priority.
Sebagai Muslim, kita tak sepatutnya cepat melatah terhadap sesuatu isu. Yang perlu kita lakukan adalah menganalisa sesuatu isu dengan ilmu dan rasional. Kita patut kenalpasti isu yang priority dan memberi mudharat yang lebih kepada agama, bukan kepada individu, parti atau kaum. Kadangkala, disebabkan kegelojohan dan kurang bijak di dalam menangani sesuatu isu, kita telah menambah salah faham non – muslim terhadap Islam, dan menjauhkan mereka daripada Islam.

Bukan bermaksud kita perlu ketinggalan dan bersikap kurang peka. Point di sini adalah analisa setiap perkara/isu dengan ilmu dan rasional. Ada banyak isu pokok yang lebih priority yang perlu diselesaikan seperti isu murtad, isu gejala sosial yang melibatkan ribuan remaja Islam, isu aqidah yang masih lagi tak dibahaskan secara serius seperti mempertontonkan filem seram dan sesat di mana pelakonnya adalah muslim yang berlakon sebagai orang yang mensyirikkan Allah, dan Sister In Islam dan Islam Liberal yang semakin berleluasa. Atau pun sebagai muslim, kita patut prihatin terhadap kerelevenan system pendidikan Islam di Malaysia yang masih sama seperti puluhan tahun yang lalu, yang mana terdapat banyak perkara yang perlu dikaji semula, serta bagaimana untuk meningkatkan ekonomi orang Islam melalui system agihan zakat dan baitul mal secara efisien.

6. Orang Melayu jangan terlalu sensitive
Xiet adalah seorang wanita melayu. Dan Xiet sangat bangga menjadi anak melayu, kerana orang melayu penuh dengan adab kesopanan dan kesusilaan. Tapi perlu juga kita semua renugkan bersama, adakah baik jika terlalu sensitive terhadap perkara – perkara yang tidak perlu? Bagaimanakah kita hendak maju dan bersikap terbuka jika fikiran masih di kotak yang tertutup?

Kesimpulan
Sebagai Muslim, kita sepatutnya lebih mengetahui apa yang Allah dan Rasulullah pinta kita lakukan, dan patuh dengan ajaran Rasulullah. Bukannya kita membuat intrepetasi berlandaskan pemikiran kita semata – mata.

Kepada yang ‘alim di dalam urusan agama dan berupaya untuk mendekati umara’, dekatilah umara’ kerana andalah yang patut memberi bimbingan dan nasihat kepada mereka. Jika anda menjauhi mereka, jangan salahkan orang lain jika mereka melakukan yang bukan – bukan, sebaliknya tanyalah diri anda sendiri, kenapa anda memilih untuk sentiasa membantah dan tidak membetulkan, sedangkan anda punya kuasa dan keupayaan.

Peace no War! =)
Xiet_enigma
060409; 17:22pm
Shah Alam

No comments:

Post a Comment

voice